Tuesday, May 10, 2005

Bez výmluv o realitě
Joseph kardinál Ratzinger: Křesťanství na přelomu tisíciletí (otázky kladl Peter Seewald), Portál, Praha 1997,str.90-1

Dnes se často zdá, že zástup těch, kteří ještě navštěvují mše, účastní se procesí a kladně se vyjadřují o církvi, je ostatními považován za jakousi hrstku exotů. A sama tato poslední hrstka musí mít stále rostoucí dojem, že svými křesťanskými představami žije ve světě, který už nemá nic společného se světem okolo nich. Není proces zániku dramatičtější, než by si člověk myslil?

Ano, v této době dochází k obrovské ztrátě významu křesťanství i k změně tvářnosti přítomné církve. Dosavadní existence křesťanské společnosti se očividně rozpadá. Proto se také dále mění i vztah společnosti a církve a pravděpodobně dále povede k odklonu společnosti od křesťanství. Co se ve víře děje, nemůže už inovačně působit na celkové společenské vědomí.
Ústřední oblastí dnešního života je opravdu oblast hospodářských a technických inovací. Tam-a ještě v zábavním světě médií-se tvoří jazyk, který formuje chování(...)
(...)Veřejná funkce církve nebude už taková, jakou měla v dosavadní, rozplývající se podobě církve a společnosti; ale stále bude veřejně viditelná jako nová šance pro člověka.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home